DE PERSHAL | AMSTERDAM

Betonnen zuilen, een stalen constructie met bruggen en trappen, marmer en donkere kopshouten vloeren combineren moderne zakelijkheid met het sfeervolle industriële karakter van weleer. De Pershal is in ere hersteld en getransformeerd tot spectaculaire kantoorlocatie. Een werkomgeving, die de gebruikers zal inspireren. Daglicht valt verrassend diep de ruimte in. Het komt van bovenaf, via de vroegere etalages of vanuit de oude stegen die zo kenmerkend zijn voor de Amsterdamse binnenstad. De monumentale natuurstenen publieksentree is gerestaureerd en binnen doorgetrokken als toegang tot een opeenvolging van unieke plekken.

Met oog voor detail en minutieuze materiaalkeuze is het ontwerp voor de herontwikkeling door architectenbureau Rijnboutt werkelijkheid geworden. Frederik Vermeesch – architect/directeur Rijnboutt: “De geschiedenis gaf ons veel handvatten om de eigenheid en ruimtelijke beleving van De Pershal te versterken. De gebouwkarakteristieken hebben we consequent uitgewerkt, zowel conceptueel als in de materiaalkeuze en het ontwerp van de bouwkundige details. Zo ontstond een comfortabel, uiterst duurzaam kantoor, dat op allerlei plekken doorkijkjes biedt naar het verleden.”

Het is een ultieme werkomgeving geworden in het historische hart van Amsterdam, voorzien van een hoogwaardig klimaatsysteem, energielabel A+++ en Breeam In-Use excellent certificering. In totaal is er 2.700 m² kantoorruimte gerealiseerd die langjarig is verhuurd aan een multinational op het gebied van supply chain management en logistiek. De bouw werd gerealiseerd door Salverda Bouw, het projectmanagement was in handen van vb&t projectmanagement.

 

Historie

Het voormalige hoofdkantoor van De Telegraaf – De Pershal – werd in 1930 ontworpen door architecten Jan Frederik Staal en Gerard Langhout. Een modern gebouw, waarin de redacties van meerdere landelijke kranten gehuisvest waren. De ligging, midden in de binnenstad, was uniek. In de periode dat de Nieuwezijds Voorburgwal het journalistieke centrum van Nederland was, vormde De Pershal het middelpunt. Bijzonder was dat alle functies die nodig waren voor het maken van een krant in het ‘krantenpaleis’ een plek kregen. Grote etalages boden vanaf het trottoir zicht op de drukkerij, waar de persen volop in bedrijf waren. Op de bovengelegen verdiepingen bevonden zich de redacties, de administratie, de magazijnen en de zetterij. In latere jaren bood het gebouw onderdak aan de Kasbank.